Un toast pentru…gheata carbonica!

Gheata carbonica poate fi un ajutor extraordinar pentru domeniul vinificatiei. Dioxidul de carbon sub forma de gheata carbonica este adesea utilizat în procesul de producere a vinului pentru a raci rapid ciorchinii de struguri dupa culegere, ajutand astfel la prevenirea fermentarii spontane (cresterea bacteriilor pe struguri) pana cand este timpul sa inceapa fermentarea cu tulpina dorita de drojdie. Principalul avantaj al utilizarii ghetii carbonice fata de gheata obisnuita este ca raceste strugurii fara a adauga apa suplimentara care poate reduce concentratia de zahar din mustul de struguri si, prin urmare, scade si concentratia de alcool din vinul finit. Gheata carbonica este, de asemenea, utilizata în timpul fazei de inmuiere la rece a procesului de producere a vinului pentru a mentine strugurii reci („inmuierea la rece” este procesul de pre-fermentare utilizat pentru a extrage culoarea si aroma din cojile de struguri).

Puteti pune peleti de gheata carbonica în cosurile cu struguri culesi, daca strugurii au un drum deosebit de lung de parcurs de la camp pana la crama. Acest lucru raceste usor cosul si gazul de dioxid de carbon care se acumuleaza ajuta la întarzierea aparitiei bacteriilor pe parcurs. Peletii de gheata carbonica sunt cea mai practica si simpla solutie pentru racirea containerelor pentru recoltarea strugurilor, preselor, rezervoarelor de depozitare si macerare si multe altele.

Dozajul recomandat de gheata carbonica:
Recoltare la racire: 1,3 kg gheata carbonica la 100 kg de struguri pentru a scadea temperatura cu 1 ° C.
Inertizare: 2 kg de gheata carbonica genereaza 1m³ de dioxid de carbon gazos.
Controlul temperaturii în timpul fermentatiei: 0,6 kg de gheata carbonica la 1 hl trebuie sa scada temperatura cu 1 ° C.

Beneficii

Previne cresterea bacteriilor.

Incetineste fermetarea.

Ajuta la producerea unui vin organoleptic în comparatie cu metodele traditionale de fermentare.

CO2 înlocuieste oxigenul din jurul strugurilor, prevenind oxidarea.

Nu dilueaza aromele asa cum ar face gheata obisnuita si nu contribuie la nivelul de umiditate al vinului.

Gestionarea ecologica a daunatorilor

Fumigatia cerealelor vs depozitarea lor în camere cu atmosfera controlata.

Fata de gazele otravitoare care sunt utilizate pentru combaterea daunatorilor, gazele normale ale atmosferei pot fi folosite pentru a obtine controlul. Utilizarea si manipularea componentelor naturale ale atmosferei, de ex. oxigenul, azotul si dioxidul de carbon, pentru conservarea alimentelor sunt denumite stocare în atmosfera „controlata” sau „modificata”. Tehnicile de atmosfera controlata sunt utilizate pe scara larga în depozitarea marfurilor perisabile, cum ar fi fructele, legumele, florile taiate etc., pentru a întarzia maturarea și a reduce deteriorarea microorganismelor. Cea mai extinsa utilizare a acestei metode este in combaterea insectelor din cereale si alte produse similare. Aici atmosferele sunt modificate prin indepartarea oxigenului care sustine viata sau prin adaugarea unor niveluri ridicate de dioxid de carbon.

Procedurile de atmosfera controlata sunt un inlocuitor adecvat pentru fumigarea anumitor marfuri, deoarece gazele implicate nu lasa reziduuri nocive si adesea atmosferele ofera conditii superioare depozitarii normale in aer. Dioxidul de carbon sub forma de gheata uscata a fost, de asemenea, utilizat pentru tratarea cerealelor în containere de marfa. Au fost efectuate teste de succes (Banks și Annis 1980, 1981) cu dioxid de carbon pentru dezinfestarea containerelor de marfa incarcate cu grau. În studiile efectuate pe recipiente etanse de uz general umplute cu marfuri si dozate cu 37 – 55 kg de gheata uscata măruntita raspandita peste marfuri, plus 44 kg în blocuri ambalate in cutii izolate, s-a constatat ca nivelul de dioxid de carbon a ramas peste 35 la suta pentru o perioada de sapte zile sau mai mult si a ucis toate insectele testate.

Frigul care ucide! – o solutie non-toxica

Profesionistii implicati in gestionarea daunatorilor trebuie sa caute noi de tehnici de control care nu includ pesticide, inclusiv monitorizarea, captarea si aspirarea, precum si utilizarea caldurii si a frigului ca instrumente de combatere a daunatorilor. Gheata uscata ucide insectele la contact, inghetandu-i instantaneu pana la moarte.

Folosește gheata uscata pentru controlul rozatoarelor.

Puteti obtine rezultate pozitive prin plasarea peletilor de gheata uscata in vizuini de rozatoare, unde acest dioxid de carbon inghețat (CO2) ar sublima (se va transforma din solid in gaz) si ar sufoca populatiile tinta.

S-a folosit gheata uscata pentru combaterea rozatoarelor in Boston, New York, Chicago si alte mari orase care au experimentat acest tratament uman, in controlul populatiilor de sobolani. Potentialul ghetii uscate ca arma in lupta pentru eliminarea amenintarii pentru sanatatea publica a infestarilor cu sobolani din marile orase este detaliat in cinci beneficii:

  • Nu este toxic pentru oameni si animale de companie atunci cand este aplicat in modul prescris.
  • O abordare ecologica, care nu prezinta amenintari secundare pentru animalele nevizate.
  • Un asfixiat uman (nu un fumigant) care permite animalelor sa moara in somn.
  • Eficient in uciderea ectoparazitilor – purici, paduchi, acarieni si capuse, de exemplu – asociati cu rozatoarele.