Sari la conținut
Home » Blog » Care este viitorul gheții carbonice?

Care este viitorul gheții carbonice?

Future is now for dry ice

Prognoza până în 2025 – Informații după tip, aplicație și regiune

3 mm dry ice

Pelete de 3mm

Gheața carbonică sub formă de peleți a câștigat popularitate și, prin urmare, este utilizată pe scară largă în restaurarea clădirilor vechi, sablare și curațare industrială, înghețare și răcire a alimentelor, transporturi speciale de probe biologice, cum ar fi sânge și vaccinuri.

gheata uscata iese din masina de facut gheata uscata

Pelete de 16 mm

Industria divertismentului din ce în ce mai mare, s-a îndreptat către nevoia tot mai mare de gheață carbonică. Este folosită în aparatele de ceață de la teatre pentru efecte dramatice cât și la nunti pentru efectul de ” fum greu “.

Sublimarea ghetii carbonice

Blocuri

Bacteriile lactice joacă un rol esențial în multe procese de fermentare a alimentelor. Celulele congelate trebuie păstrate la o temperatură scăzută de depozitare, cum ar fi -80°C, iar gheața carbonică sub formă de blocuri menține aceste temperaturi joase. Acestea sunt utilizate în mod obișnuit în transportul maritim, deoarece sublimează relativ lent datorită unui raport scăzut între suprafață și volum.

Forma solidă a dioxidului de carbon (CO2), gheața carbonică este un material incredibil de dinamic, iar cererea pentru aceasta a crescut semnificativ în ultimii ani. În funcție de industria de utilizare a gheții carbonice, piața globală de gheață carbonică poate fi segmentată în următoarele segmente cheie de piață:

Sănătate


Gheața carbonică este folosită de spitale și laboratoare atunci când au nevoie să transfere obiecte delicate precum probe biomedicale, organe, sânge și alte materiale care au nevoie de un mediu rece pentru a putea supraviețui călătoriei. Acest tip de materie este sensibilă și trebuie să rămână perioade lungi de timp la temperaturi scăzute: gheața carbonică este, așadar, singura modalitate de a-i asigura supraviețuirea în condiții optime. Gheața carbonică poate fi folosită și pentru curățarea și dezinfectarea echipamentelor medicale și industriale. Utilizarea solvenților caustici a fost întreruptă, deoarece este poluantă și are un efect dăunător asupra echipamentului în sine. Curățarea cu gheață carbonică este simplă: pulverizați gheață carbonică pe suprafețe, decontaminând instantaneu zona tratată.

Această metodă devine din ce în ce mai populară din mai multe motive: este economică, reduce deseurile, respectă mediul înconjurător și reduce utilizarea de substanțe chimice agresive. Gheața carbonică este un instrument esențial în lupta împotriva virusului SARS COV 2. Temperaturile ultra-reci necesare pentru depozitarea vaccinului Covid-19 dezvoltat de gigantul farmaceutic american Pfizer și BioNTech cu sediul în Germania au generat o frenezie de cumpărare pentru congelatoare și gheață carbonică. Cu toate acestea, unitățile de congelare la scară largă sunt scumpe – și cu bugetele spitalelor deja tensionate în timpul pandemiei, gheața carbonică este opțiune de preferat. Regiunea europeană a înregistrat progrese durabile pe piață, datorită cererii în creștere de gheață carbonică în sectorul medical.

Prelucrare alimentară


Unic din punct de vedere fizic, prin faptul că sublimează dintr-un solid într-un gaz, oferind în același timp valoare frigorifică, creșterea a fost asociată în principal cu utilizarea crescută în fabricile de procesare a alimentelor, precum și în refrigerarea portabilă a produselor alimentare. Creșterea rapidă a cererii pentru alimente congelate și utilizarea gheții carbonice ca agent frigorific în industriile alimentare și de transport maritim vor conduce în mod semnificativ la creșterea pieței de gheață carbonică.

Se preconizează o creștere maximă a pieței de gheață carbonică din Asia pe parcursul următorilor ani. Evoluția se datorează nevoii tot mai mari de gheață carbonică în sectorul de conservare al alimentelor. Nevoia tot mai mare de alimente congelate a condus la crearea de soluții pentru a asigura depozitarea produselor alimentare neconservate, iar extinderea depozitelor frigorifice se estimează că va oferi un impuls progresului pieței globale de gheață carbonică.

Curățenie industrială


Consumul de gheață carbonică pentru repararea clădirilor industriale și rezidențiale vechi, împreună cu proprietățile sale non-toxice și necombustibile, determină, de asemenea, creșterea pieței de gheață carbonică. Sablarea cu gheață carbonică este una dintre cele mai renumite utilizări finale și continuă să fie o metodă de curățare din ce în ce mai populară în mai multe industrii, oferind o soluție mai sigură în comparație cu utilizarea solvenților de curățare și a altor substanțe chimice, deoarece este o soluție nepericuloasă și non-corozivă, rentabilă, care poate curăța chiar și în locurile greu accesibile.

Aplicarea din ce în ce mai mare a metodelor de curățare prin sablare în numeroase aplicații industriale este o cauză principală responsabilă pentru creșterea cererii pe piața globală de gheață carbonică. Segmentul a raportat cota majoră de piață în 2018 și se anticipează că va continua să controleze majoritatea pieței de gheață carbonică în perioada de prognoză. Se estimează că regiunile din Orientul Mijlociu, Africa și America Latină vor înregistra o evoluție semnificativă, datorită cererii în creștere de gheață carbonică în curățarea industrială.

Transport


Gheața carbonică este mult mai rece decât gheața pe care o cunoaștem cu toții și nu se topește, se evaporă, transformându-se în gaz, motiv pentru care este perfectă pentru a fi folosită în transporturi – chiar dacă acestea durează câteva zile până ajung la destinație.

Gheața carbonică este des folosită în transportul produselor alimentare perisabile. În industria medicală, unele vaccinuri COVID-19 trebuie să fie menținute la temperaturi sub zero în timpul transportului, iar altele pot necesita chiar un mediu cu temperatură controlată sub -70°C.

Deși gheața carbonică nu este clasificată drept substanță periculoasă de către Uniunea Europeană sau ca material periculos de către Departamentul de Transport al Statelor Unite pentru transporturi terestre, atunci când este expediată pe calea aerului sau pe apă, este reglementată ca bun periculos și instrucțiunile pentru ambalare reglementate de IATA, (IATA PI 954) necesită ca acesta să fie etichetată special cu o etichetă alb-negru în formă de romb, ONU 1845. De asemenea, trebuie să se asigure o ventilație adecvată, astfel încât creșterea presiunii să nu rupă ambalajul.

Mai multe pe blog…

Experimente pentru copii cu gheata carbonica
Exista atat de multe oportunitati de invatare cu aceste experimente pentru copii cu gheata carbonica, fie acasa, fie la scoala. …
Capcane de tantari cu gheata uscata
Sezonul estival inseamna distractie in aer liber pentru familii si prieteni. Dar nu esti singurul care se bucura de vremea …
Sablarea cu gheata carbonica, numita si curatare cu gheata carbonica, este o tehnica de curatare ecologica.
Ce este sablarea cu gheata carbonica? Sablarea cu gheata carbonica este o forma de curatare cu ajutorul dioxidului de carbon, …
Gheata uscata si transportul de marfuri speciale in Industria medicala
Gheata uscata nu este un produs de care oamenii au nevoie in fiecare zi. Se stie foarte putin despre numeroasele …
Gheata carbonica in Agricultura si combaterea daunatorilor
Un toast pentru…gheata carbonica! Gheata carbonica poate fi un ajutor extraordinar pentru domeniul vinificatiei. Dioxidul de carbon sub forma de …
Gheata carbonica – Fum greu, Evenimente si Efecte Speciale
Gheata carbonica este extrem de rece, dar este si interesanta! Exista o multime de experimente si proiecte interesante si educationale …
Masuri de siguranta
Pentru a evita riscurile de orice fel, este suficient sa urmati cateva masuri de siguranta si recomandari simple, care sunt …
Gheata carbonica in Industria alimentara
Tendinte in industria restaurantelor Carne si fructe de mare Gheata carbonica in Industria alimentara Gatitul cu gheata uscata este "cool"! …

Urmărește-ne

Distribuie

ANPC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *