Exista atat de multe oportunitati de invatare cu aceste experimente pentru copii cu gheata carbonica, fie acasa, fie la scoala. Gheata carbonica produce rezultate foarte dramatice care ii vor uimi pe copii in timp ce invata despre cauza, efect, reactii chimice si lumea din jurul lor. Indiferent daca sunteti parinte, profesor sau educator – aceste experimente distractive cu gheata carbonica vor lasa cu siguranta impresii de durata asupra copiilor dumneavoastra, ajutandu-i sa se entuziasmeze atunci cand vine vorba despre procesul de invatare si sa inteleaga lumea din jurul lor.

blog

Dupa ce ati citit regulile foarte importante de siguranta despre gheata carbonica, puteti incerca aceste experimente minunate pentru copii (si adulti!). Pregatiti-va sa fiti uimiti!

  • Ori de cate ori folositi gheata carbonica, fiti intotdeauna constienti de regulile de manipulare in conditii de siguranta.
  • Gheata carbonica nu este o jucarie. Folositi-o doar in scop demonstrativ.
  • Folositi gheata carbonica numai sub supravegherea unui adult.
  • Gheata carbonica trebuie manipulata cu manusi sau clesti. Va provoca arsuri severe daca intra in contact cu pielea.
  • Purtati intotdeauna ochelari de protectie atunci cand manipulati gheata carbonica. Resturile sunt extrem de periculoase pentru ochii tai. Cand spargeti gheata carbonica cu un ciocan, acoperiti-o mai intai cu un prosop pentru a tine bucatile intr-un singur loc.
  • NICIODATA nu puneti gheata carbonica in gura.
  • Nu depozitati niciodată gheata carbonica intr-un recipient etans. Sublimarea ghetii carbonice va determina cresterea presiunii gazului in interiorul containerului si va exploda. Asigurati-va ca recipientul dvs. este ventilat sau are un capac fixat lejer.
  • Nu depozitati gheata carbonica in congelator. Acesta va face ca congelatorul dvs. sa devina prea rece, iar motorul congelatorul se poate opri. Pe de alta parte, daca ramaneti fara curent electric pentru o perioada indelungata, gheata carbonica este o modalitate buna de a mentine lucrurile reci.

Iata cele mai distractive experimente pentru copii cu gheata carbonica :

GHEATA CARE DISPARE

Iata o activitate rapida pentru a ajuta copii sa inteleaga mai bine de ce se numește gheata „uscata” și pentru a afla din ce este facuta gheata uscata. Este, de asemenea, o demonstratie vizuala minunata a sublimarii ghetii uscate.

Folositi clesti pentru a aseza un cub de gheata din apa pe o farfurie si o bucata de gheata uscata de dimensiuni similare pe o a doua farfurie. Important: Nu lasati cele doua farfurii la indemana copiilor. Rugati copiii sa prezica ce se va intampla cu gheata in urmatoarele cateva ore, majoritatea vor spune probabil ca bucatile de gheata se vor transforma in balti de apa.

Permiteti tuturor sa vada farfuriile dupa o ora. Vor descoperi diferenta dintre gheata reala ( din apa) si gheata uscata. Ar trebui sa existe o balta de apa pe farfuria in care se afla gheata reala, iar farfuria unde se afla gheata uscata va fi goala, „uscata”. Unde s-a dus gheata uscata? Sugestie: gheata uscata nu este facuta din apa, este dioxid de carbon inghetat (CO2). Gheata uscata s-a transformat in CO2 invizibil care a disparut in aer. Magie? Nu! Este stiinta.

APA CARE CLOCOTESTE SI NORI DE FUM

Folositi clesi sau manusi pentru a pune o bucata de gheata uscata intr-un pahar cu apa calda. Gheata uscata va incepe imediat sa se transforme in CO2 si vapori de apa, formand un nor racoros. Acest nor este perfect sigur pentru atingere si simtire – atata timp cat aveti grija sa nu atingeti accidental gheata uscata.

Pentru a crea cel mai bun efect, asigurati-va ca utilizti apa calda. In timp, gheata uscata va raci apa, iar „fumul” va incetini. InlocuiTi apa rece cu apa calda si veti crea din nou acel efect interesant. In timp ce termenul „fum” este adesea folosit pentru a descrie ceea ce vedeti, este practic un nor de ceata din vapori de apa.

BULE DE SAPUN SI CEATA

Cine ar fi ghicit ca te poti distra atat de mult cu apa cu sapun si o bucata de gheata uscata? Umpleti un pahar inalt sau un cilindru de plastic cu apa calda si adaugati un strop de sapun lichid pentru vase. Folositi manusi sau clesti pentru a plasa o bucata de gheata uscata in apa cu sapun.

In loc ca gheata uscata sa clocoteasca in apa pentru a face un nor, sapunul din apa capteaza CO2. Ca rezultat, vaporii de apa formeaza bule. Bulele ies din cilindrul de apa calda si explodeaza intr-un nor de ceata in timp ce spuma de sapun se revarsa peste margine. Adaugati niste coloranti alimentari in apa pentru a face acest experiment cu gheata carbonica mai colorat.

BULA DE CRISTAL CU GHEATA CARBONICA

Pentru acest experiment aveti nevoie de un castron care are o margine neteda și are un diametru mai mic de 30 cm. Se amesteca 2 linguri (30 ml) de sapun lichid pentru vase cu 1 lingura (15 ml) de apa intr-un pahar de plastic. Taiati o fasie de panza de aproximativ 2,5 cm latime si 46 cm lungime. Inmuiati panza in solutia cu sapun, asigurandu-va ca panza este complet inmuiata. Umpleti vasul pe jumatate cu apa calda. Pregatiti manusile pentru a transfera gheata uscata in castron. Asezati doua sau trei bucati de gheata carbonica in apa, astfel incat sa se produca o cantitate buna de ceata.

Scufundati degetele in putina apa si udati marginea bolului inainte de a incepe. Obtinerea peliculei de sapun sa se intinda pe marginea castronului poate necesita putina practica. Scoateti fasia de panza din solutia de sapun si treceti degetele peste ea pentru a indeparta excesul de sapun. Intindeti fasia intre maini si trageti incet fasia cu sapun peste marginea bolului. Scopul este de a crea o pelicula de sapun care sa se intinda pe intregul castron. Daca tot nu reusiti, incercati ss taiati o banda noua de panza dintr-un alt tip de tesatura (un tricou vechi functioneaza bine) sau schimbati solutia de sapun adaugand mai multa apa.

Vedeti instructiunile complete in videoclipul de mai jos:

BALONUL MAGIC

Pregatirea unor experimente pentru copii cu gheata carbonica in care umflam baloane cu CO2 este un experiment simplu pentru copii si pentru adulti.

Aveti nevoie de urmatoarele:

Sticla cu gat ingust

Apa calda

Colorant alimentar (optional)

Gheata uscata

Balon

Am umplut sticla cam 3/4 cu apa calda. Am adaugat cateva picaturi de colorant alimentar, doar pentru amuzament.

In timp ce purtam manusi, asezam cateva bucati de gheata uscata in sticla de apa. Copiii nu se satura niciodata sa vada cum se scurge ceata de gheata uscata din sticla, in timp ce gheata uscata face bulele inauntru.

Copii intind un balon gol peste gura sticlei. In cateva secunde balonul incepe sa se umfle, ca prin magie!

Am folosit baloane de petrecere de 30 cm, astfel incat am putut lasa balonul pe sticla pana cand gheata uscata a sublimat complet. Daca utilizati un balon mai mic sau mai multa gheata uscata, va recomandam sa aveti grija sa nu umpleti excesiv balonul. Exista sansa ca acesta sa se umple excesiv cu dioxid de carbon si sa se sparga!