Sari la conținut
Home » Blog » Sablarea cu gheata carbonica, numita si curatare cu gheata carbonica, este o tehnica de curatare ecologica.

Sablarea cu gheata carbonica, numita si curatare cu gheata carbonica, este o tehnica de curatare ecologica.

Curatare ecologica cu gheata carbonica

Ce este sablarea cu gheata carbonica?

Sablarea cu gheata carbonica este o forma de curatare cu ajutorul dioxidului de carbon, unde gheata carbonica sau zapada carbonica (forma solida a dioxidului de carbon), este accelerata într-un flux de aer sub presiune si directionata catre o suprafata pentru a o curata.

Sablarea cu gheata carbonica este neabraziva, neconductiva, neinflamabila si netoxica.

Comparativ cu alte metode de sablare, sablarea cu gheata carbonica nu creeaza deseuri secundare sau reziduuri chimice pe masura ce gheata uscata ( en. dry ice) sublimeaza (trecerea ghetii de la stare solida la stare gazoasa) atunci cand atinge suprafata care este curatata.

In termeni foarte simpli, procesul implica „curatarea prin explozie” a unei suprafete cu aer comprimat si particule de gheata carbonica , de obicei sub forma de peleti de gheata carbonica . Combinatia de aer sub presiune si prezenta ghetii uscate (peleti de CO2) in fluxul de explozie creeaza o sublimare. Aceasta reacție in lant permite curatarea oricarei suprafete intr-un mod nedistructiv, facand sablarea cu gheata carbonica un proces de curatare preferat in comparatie cu alte metode de sablare.

Cum functioneaza sablarea cu gheata carbonica (en. dry ice cleaning)?


Cel mai simplu mod de a intelege sablarea cu gheata carbonica este sa luati in considerare mai intai o masina de spalat sub presiune. O masina de spalat cu presiune electrica accelereaza pur si simplu apa cu aer comprimat, apoi forteaza apa printr-o duza care creeaza si mai multa presiune pe suprafata care este curatata.

In cazul unei masini de spalat cu presiune, produsul utilizat pentru curatarea suprafetelor este pur si simplu apa (in unele cazuri se adauga un detergent in flux). Cu toate acestea, procesul mentionat foloseste multa apa, care este risipita (devenind un „deseu secundar”) si nu este eficienta pentru curatarea dura a indepartarii petelor, a acoperirilor, a resturilor si a contaminantilor.
In plus, apa sub presiune poate deteriora suprafetele fragile si sensibile de curatare, cum ar fi echipamentele electrice, cablurile si echipamentele prelucrate cu precizie (doar pentru a numi cateva).

Operatiile de sablare cu nisip pot crea niveluri ridicate de praf si zgomot. Materialul abraziv si suprafata care este sablata pot contine materiale toxice (de exemplu, vopsea cu plumb, silice) care sunt periculoase pentru oameni.

Principalul risc pentru mediu atunci cand folosim sablarea abraziva consta în materialul abraziv utilizat si ceea ce contine acesta. In ciuda numelui de sablare, nisipul este de fapt rar folosit, deoarece s-a demonstrat ca inhalarea prafului (nisipul de silice) provoaca silicoza bolii pulmonare, cancer pulmonar si probleme de respiratie.

Atunci cand utilizati o mașina de sablat cu gheata carbonica , se utilizeaza in schimb aer comprimat si particule / peleti de gheata carbonica . Cel mai important, atunci cand folosim puterea sablarii cu gheata carbonica , profitam de energia cinetica (fizica) si termodinamica, rezultatul fiind o metoda de curatare mult superioara.


Curatarea cu gheata carbonica este un proces în 3 pasi

Cinetic

Atunci cand peletii de gheata carbonica sunt combinati cu aerul comprimat si sunt aruncati la suprafata, acestia slabesc legatura dintre contaminant si suprafata care se curata.

Termic

Temperatura foarte scazuta a gheatii carbonice (-78 C) ingheata contaminantul, facand ca acesta sa devina usor de indepartat. Acest lucru ajuta gheata carbonica sa patrunda in invelisul contaminantului.

Sublimare

Gheata carbonica patrunsa in contaminant sublima imediat (de la stare solida la stare gazoasa). Acest proces are ca rezultat o crestere a volumului ajutand la ridicarea contaminantului.


Cine poate utiliza sablarea cu gheata carbonica?

Sablarea cu gheata carbonica este potrivita pentru o gama larga de industrii, dupa cum se poate observa din baza noastra de clienti, care include companii foarte diferite din toata tara.

Sablarea cu gheata carbonica este, de asemenea, ideala pentru indepartarea invelisurilor precum lac, adezivi, grasimi, ulei, funingine, praf de carbune, agenti de degajare a mucegaiului si bitum – pentru a numi doar cateva dintre materialele pe care le putem curata folosind procedeul acesta.

Dupa curatarea cu gheata carbonica nu ramane nicio alta substanta chimica in urma sablarii. Acest lucru face ca sistemul sa fie extrem de dorit pentru industriile care necesita un nivel ridicat de igiena – in special industria farmaceutica si alimentara.

Masinile de sablat cu gheata carbonica curata cu succes contaminantii dintr-o mare varietate de industrii diferite. Acestea sunt cateva domenii in care sablarea cu gheata carbonica poate fi utilizata:

Industria aerospațiala, Automobilistica, Constructii / Materiale de constructii, Produse chimice, Energie si utilitati, Masini de birou, Echipamente pentru calculatoare, Testarea fisurilor, Restaurarea incendiilor si inundațiilor, Alimente si bauturi, Mobilier si corpuri de iluminat, Guvern si aparare, Masini industriale si productie, Medicina si sanatate, Metale si turnatorie, Industria farmaceutica, Materiale plastice si cauciuc, Tiparire si ambalare, Agricultura, Constructii navale si marine, Industria lemnului, celulozei si hartiei.

AVANTAJELE cuRataRii CU GHEAta CARBONICA

COSTURI MICI

  • Timp de inactivitate redus – O masina poate fi adesea curatata prin sablare cu gheata carbonica in timp ce este inca in functiune, ceea ce elimina necesitatea demontarii si a re-asamblarii.
  • Fara costuri de eliminare a deseurilor.
  • Costuri de salarizare reduse.
  • Uzura si rupere a echipamentului reduse.

AVANTAJE TEHNICE

  • Curatare rapida si eficienta.
  • Prietenos cu mediul – Nu sunt utilizate substante chimice sau solventi periculosi in sablarea cu gheata carbonica, operatorii evita sa fie expusi la fumuri periculoase si alte pericole in timpul curatarii.
  • Gestionarea usoara a deseurilor.
  • Curatare profunda – fluxul de aer sub presiune poate ajunge in zone greu accesibile prin metode traditionale de curatare.

CURATARE RAPIDA

  • Echipamentele pot fi curatate fara racire completa.
  • In cele mai multe cazuri echipamentele nu necesita demontare.
  • Curatare simplificata – gheata carbonica sublimeaza intr-un gaz si nu lasa in urma deseuri secundare. Singurul material care trebuie curatat este contaminantul original.

Vrei sa fii ecologic responsabil? Scrie-ne un mesaj!

Distribuie

ANPC